Viga nr 3 – Laotehnika valimisel vaadatakse ainult soetushinda

Eelmises kirjas võtsime luubi alla investeeringute finantseerimise teema, seekord käsitleme seda, mida laotehnika valimisel silmas pidada. 

Tihti tehakse otsus peamiselt seotushinnast lähtuvalt. Soetushind ei ole tõsteseadme valimisel aga esmatähtis, võrdlema peab ka tegelikke kulusid ajas ning tööefektiivsust:

  • Igakuine hoolduskulu tehnikale – odavam tõstuk ilmselt vajab tihemini hooldust ja remonti (ja kuna tõstuki transport on väga kulukas, tuleb tehnik ise kohale, kuid see on samuti lisakulu). Odavamaga võib riskida siis, kui ootamatu tööseisak pole probleem
  • Tehnika kestvus, sooritusvõime – eriti oluline juhul kui tehnika ootamatu seisak on ettevõtte jaoks kriitiline probleem ja läheb kalliks maksma. 
    Tippklassi tehnika on küll kallis, kuid on samas ka töökindel ja vastupidav, nii et kallim hind tasub end üsna kiiresti ära ja tagab muretu kasutuse aastateks. 
    Miks eelistavad suurfirmad kalli hinnaklassi töökindlaid Crowni tõstukeid? Kuidas suudab Crown olla hinnast hoolimata suurim akutõstukite tootja? Sest efektiivsel ettevõttel on täpne kuluarvestus ning kõige valusam kulu on tööseisak.

    Tippklassi tõstukid annavad suuremat tootlikkust (on kiiremad, turvalisemad, ka juhi mugavus on oluline tööefektiivsuse faktor), mis tõstavad tõstuki väärtust ajas rohkem kui seotusväärtuse erinevus. Tihti selgub, et esmapilgul kallis tõstuk on ajalisel teljel hoopis madala hinnaklassi konkurentidest odavam.
  • Halduskulud sõltuvalt energialiigist. Jooniselt leiad nii gaasi-, diisli- kui ka elektrijõul töötavate masinate ligikaudsed kulud 6-aastase kasutusperioodi jooksul (tööaeg 5 päeva nädalas, 8 tundi päevas).