Tere,

Eelmises kirjas (vol.1) rääkisin sellest, kuidas finantseerida investeeringut laosisustusse ja -tehnikasse. Seekord võtame luubi alla lao mahutavuse probleemi. 

Viga nr 2 – Otsustatakse ennatlikult, et ladu on liiga väike 

Kui kaubaalused hakkavad ummistama vahekäikusid ja muid alasid, ei pea alati hakkama otsima suuremat laoruumi, kuigi sageli just seda laojuhid teevad. 

Enne lao ümberkolimist, millega kaasnevad märkimisväärsed kulud, tasub kaaluda muid võimalusi, mis meie kogemuse kohaselt võivad tekitada lattu kuni 40 – 90% lisaruumi, nii et lao ümberkolimise vajadus kaob. 

Suuremal pinnal nö lahedamalt ladustamine suurendab paratamatult ka logistikaoperatsioonide kulukust: vahemaade suurenedes kulub (kaubani ja tagasi) nende läbimisele topelt rohkem aega, mis tähendab ka nii laotöötajale kui tehnikale olulist füüsilist lisakoormust jne. Kui uus laopind ei asu olemasoleva lähedal, kasvavad hüppeliselt tarneahela kulud, laotöötajate arv jne.

Üsna tihti on praktikud suurematele pindadele kolimise järel toonud välja just need „hiilivad kulud“, millele ei osatud piisavalt tähelepanu pöörata. 

Lisaks muidugi iga ruut-ja kuumeetriga suurenevad haldus-ning hoolduskulud (küte, ventilatsioon, valgustus, koristus jne).

Nii et enne kui otsustad kolida, vaatame koos teie laoruumi värske pilguga üle, ehk on mõni muu lahendus täiendava mahutavuse saavutamiseks. 


Lao mahutavuse suurendamise võimalused sõltuvad paljudest teguritest nagu ruumide kuju, suurus, ehitise vanus ja konstruktsioon, aga ka tegevusala spetsiifikast (komplekteerimise kiirus kui kriitiline faktor) ja ladustatavast kaubast. Seetõttu on kasulik kaasata ka laosisustuse ja -tehnika spetsialist, et viia end kurssi võimalike lahendustega. Laosisustusekspertidena tegeleme sellega iga päev ja oskame kaaluda erinevaid võimalusi laokapasiteedi suurendamiseks, arvestades nende sobivust konkreetse ettevõtte vajadustega. 

Peamised lahendused laopinna efektiivsuse (mahutavuse) suurendamiseks: 

* Vahekäikude laiuse arvelt –lihtaima näitena (üks paljudest võimalustest) kasutades väiksema vahekäigu vajadusega virnastajaid või lükandmast-tõstukeid
* Laoriiulite süsteemi ümbervahetamise arvelt
* Vahepõrandate rajamise teel ehk õhuruumide ärarakendamise arvelt

*Kaubaaluste ladustamise asemel korje aktiivkõrgustel väiksematele ühikutele ülemineku arvelt – tihtilugu on see üsna lihtsalt, sama riiulisüsteemi täiustamise teel rullikradade või Storagenizer’i lisamisega ja jooksvat tööd katkestamata teostatav ning samas väga efektiivne muudatus. 

* Kui probleemiks on just korjekõrgusel olevate ehk aktiivkohtade nappus, on lihtsa korjetõstuki abiga võimalik ka lao teine – kolmas ja ka neljas korrus aktiivkohtadeks muuta.

Detailsemalt vaatame eel-loetletud võimalustele otsa juba järgmises uudiskirjas.

Pingutame koos, et Sinu laosisustusse ja -tehnikasse pandud raha oleks investeering, mitte kulu!

Tarmo Tuisk
Ettevõtte asutaja

Laomaailm AS
tel: 50 35 559
tarmo.tuisk@laomaailm.ee

Laomaailma meeskond aitab Sind meelsasti:
Müügiosakonna üldkontakt 659 3050, E-R 8-17, myyk@storit.ee
Projektijuhid:
Veiko Jansen: tel 51 600 46, veiko.jansen@storit.ee
Jevgeni Oštšepkov: tel 59 124 303, jevgeni@storit.ee
Asso Pärtel (tehnika müük ja rent): tel 56 900 124, tehnika@storit.ee
Janek Tamm (Lõuna-Eesti esindaja): tel 50 31 773, janek.tamm@storit.ee