Tere,

Töötades 30 aasta jooksul sadade erinevate laoprojektidega, on silma jäänud korduma kippuvad vead. Ainuke viis vigu vältida on neid ka teistega jagada. Kui ka Sinul tuleb langetada oma ettevõttes laondust puudutavaid otsuseid, tahaksin just Sinuga neid jagada.

Ma ei kuluta Su aega rohkem kui mõne minuti. Saadan Sulle iga nädal ühe idee, mõtte või kasuliku infotüki, mis aitab tõsta laopinna efektiivust või uut paremini planeerida. Saad teada, millised on enamlevinud kitsaskohad ja teha ise paremaid otsuseid.

Viga nr 1 – Ei teadvustata, et investeeringut efektiivsemasse laolahendusse ei ole vaja teha korraga või lükata vahendite puudumisel ebamäärasesse tulevikku – kasutada saab ka lisiingut.

Ettevõtetel on vaja tootluse tõstmiseks ellu viia projekte, mis sageli jäetakse ressursside puudumisel teostamata. Kui rahalisi vahendeid napib, siis minnaksegi tihti seda teed, et ebaefektiivsusega toime tulemiseks suurendatakse igapäevaseid opereerimiskulusid või võetakse juurde lisatööjõudu, selle asemel et kohe investeerida efektiivsesse lahendusse. 
Lisaks kohesele väljaostule saab investeeringut efektiivsemasse laolahendusse finantseerida aga ka läbi panga või liisinguettevõtte. 

Laenu puhul kajastub see ettevõtte finantskohustuste hulgas ja võib pärssida tuleviku finantsvõimekust. Kuna ettevõttele tekib väärtus siiski seadmete ja sisustuse kasutamisest, mitte tingimata nende omamisest, siis tasuks kaaluda oma olemasoleva lao täiustamiseks või uue lao sisustamiseks ühe variandina liisingut (kasutusrent). See on tõusev trend, mida kasutavad järjest aktiivsemalt nii ärikliendid kui avalik sektor. 

Näiteks võiks ühe laotöötaja kulu ulatuses igakuist liisingut tasudes teha investeeringu suurusjärgus ca 20 000 € tasuvusajaga 1aasta või ca 100 000 € tasuvusajaga 5 aastat. See tähendab, et alates järgnevast aastast oleks iga-aastane võit vähemalt 20 000 € (reaalsuses rohkem, sest palgad ei jää tänasele tasemele). Ladu töötaks efektiivsemalt investeeritud seadmete või laosisustuse arvelt ja lisatööjõudu polegi vaja.  

Liisinguga saab lisaks lao- ja korjetõstukitele soetada kõike teisaldatavat vara nagu efektiivsemad laoriiulite lahendused, laealuse tühja ruumi kasutuselevõtuks vahepõrandad jm sisustus. Kõiki neid saab kasutada kuupõhise kuluna, ilma et ettevõtte finantsvahendid sisustuse või seadmete all kinni oleksid. Liisinguga on võimalik võtta kogu vara kohe kasutusele minimaalse sissemaksu eest ja raha jääb kauba või muu äris olulise jaoks. Kui teie äri on kasumlikum kui panga liisinguprotsent, oletegi leidnud liisingu näol hea vahendi FINANTSVÕIMENDUSEKS.
Tasudes fikseeritud suuruses kuumakseid, on kasutajal võimalus varad liisinguperioodi lõpus nüüd juba marginaalse jääkväärtusega ka välja osta. 

Liisingutoodete eeliseid kohese väljaostu ees on mitmeid:
–    Kuumaksetelt käibemaksu tagastus;
–    Kasutusrent ei kajastu laenukohustuste hulgas ega vähenda ettevõtte krediidivõimekust;
–    Kuumakse sisaldab enamasti ka kindlustust – maandab riskid;
–    Liisinguga saad vajaliku sisseseade või seadme kohe kätte ja võid vabaks jäänud vahendeid kasutata seal, kus neid rohkem vaja on või kus liisingut kasutada ei saa.
–    Esmase sissemakse vajadus üldjuhul puudub, sissemakse alates 0%
–    Perioodi lõpus on võimalik vara välja osta marginaalse (1%)  jääkväärtusega või vahetada uue vastu (vana jääb nö sissemaksuks ja kuu kulu väheneb)
Liisingupakkumist tasub esmajärjekorras küsida oma kodupangast, varade liisingut pakuvad ka erinevad liisinguettevõtted. 

Kui tekkis küsimusi, oleme STORIT’ meeskonnaga abiks nende lahendmisel. 

Järgmiseks juba praktilised teemad – võtame vaatluse alla lao ja tootmispinna mahutavuse suurendamise läbi efektiivsete laosüsteemide rakendamise.

Pingutame koos, et Sinu laosisustusse ja -tehnikasse pandud raha oleks investeering, mitte kulu!

Tarmo Tuisk
Ettevõtte asutaja

Laomaailm AS
tel: 50 35 559
tarmo.tuisk@laomaailm.ee

Laomaailma meeskond aitab Sind meelsasti:
Müügiosakonna üldkontakt 659 3050, E-R 8-17, myyk@storit.ee
Projektijuhid:
Veiko Jansen: tel 51 600 46, veiko.jansen@storit.ee
Jevgeni Oštšepkov: tel 59 124 303, jevgeni@storit.ee
Asso Pärtel (tehnika müük ja rent): tel 56 900 124, tehnika@storit.ee
Janek Tamm (Lõuna-Eesti esindaja): tel 50 31 773, janek.tamm@storit.ee